1. Mengurangkan risiko strok.
Bawang
putih akan merangsang penghasilan nitric oxide pada dinding saluran
darah. Ini akan membantu saluran darah untuk mengembang dan seterusnya
mengawal tekanan darah dengan baik bagi mengelakkan risiko darah tinggi
dan strok.
2. Mengurangkan risiko kanser.
Bawang putih kaya dengan bahan antioksidan seperti selenium yang membantu mengurangkan free radical di dalam darah. Ini akan mengurangkan risiko seseorang mendapat kanser.
3. Anti bakteria dan antivirus.
Sejenis
bahan Allicin yang terkandung di dalam bawang putih ini bertindak
sebagai antivirus dan antibakteria dalam memusnahkan beberapa mikrob.
Jadi, ianya amat baik untuk jangkitan perut, jangkitan influenza dan
sebagainya.
4. Antiinflamasi.
Kajian
juga menunjukkan bawang putih mempunyai bahan antiinflamasi yang dapat
membantu mengurangkan penyakit asma, mengurangkan inflamasi pada
arhritis pada sendi seperti rheumatoid atau pun osteoarthritis.
5. Mengandungi banyak iodin.
Kandungan iodin yang tinggi di dalam bawang putih amat baik untuk pesakit yang menghidap hypertiroid.
6. Membantu sistem pencernaan.
Bawang putih akan merembeskan gastric acid pada lapisan perut yang akan membantu proses pencernaan di dalam saluran makanan.
7. Meningkatkan sistem imunisasi.
Terdapat
kajian yang mendapati bahawa pengambilan bawang putih sebanyak 2 hingga
3 biji sehari selama tiga minggu akan meningkatkan aktiviti sel darah
putih untuk melawan jangkitan dan tumor.
8. Mengurangkan kolesterol dalam tubuh.
Kandungan
Di-sulphide di dalam bawang putih membantu menurunkan nilai kolesterol
di dalam saluran darah dan seterusnya mengurangkan risiko penyakit
jantung.
Kelebihan yang terdapat pada Garlic Complex keluaran Shaklee dalah Galic Complex diperbuat daripada bawang putih jenis premium yang ditanam secara organik di California, USA diwaktu musim panas dan bebas 100% daripada penggunaan racun perosak.
Pembuatan supplement Garlic Complex dilakukan pada terkawal iaitu pada suhu bilik tanpa haba semata-mata untuk mengekalkan pengaktifan Allicin pada tahap 100%. ( tidak semua garlic yang dijual di pasaran mempunyai Allicin aktif. Allicin merupakan sebatian organosulfur yang terkandung dalam bawang putih yang mempunyai kelebihan sebagai antibakteria dan anti kulat, dan mempunyai sifat penyembuh.)
Kegunaan Allicin Pada Bawang Putih Untuk Kesihatan Manusia
- Mengurangkan pemendapan atesklerosis dan lemak
- Menormalkan keseimbangan lipoprotein
- Menurunkan tekanan darah
- Mempunyai anti-darah beku dan anti-ativiti radang
- Berfungsi sebagai anti-oksidan
- Bersifat antibiotik dan antibakteria semulajadi
- Bantu rawat jangkitan kulit seperti penyakit kaki makan air
- Bantu rawat asthma
Hasnawati | Shaklee Independent Distributor ID 1083869 |
012-2625147 | norhasnawati@gmail.com | FB Page : Amaqla Vitashop
No comments:
Post a Comment